Kanal Tedavisi


Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük bir dokuya benzeyen dişözünün çıkarılması işlemine verilen isimdir.

Ayrıca hasar gören, hastalanan veya herhangi bir nedenle ölen dişözü çıkarıldığında, kalan boşluklar uzmanlar tarafından temizlenir. Daha sonra ise şekillendirilir ve boşluk yeniden doldurulur. Bu uygulanan işlemle de kök kanalı kapatılır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, hastanın diş sağlığı ve dişözünün durumuna tek seans veya göre birden fazla seans gerektirecek çeşitli adımlardan oluşur.

 Kanal Tedavisi Aşamaları

  • Önce, ön dişin arka tarafında veya azı ya da küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılır. Hastalıklı dişözü çıkarıldıktan sonra dişözü boşluğu ve kök kanalları temizlenir,
  • Daha sonra genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirme işlemi yapılır.
  • Birden fazla seansa ihtiyaç varsa, seanslar arasında dişi korumak için kuronda açılan deliğe geçici dolgu yapılır.
  • Daha sonra geçici dolgu çıkarılır.
  • Dişözü boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur.
  • Gutta percha adı verilen malzeme sayesinde kanalların her birine sokulur ve genellikle yapışkanla yerine yapıştırılır. Bazen de, yapısal destek için kanalın içine metal veya plastik çubuk konulabilir.
  • Son adımda is;, doğal görünümünü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üzerine kuron kaplanır.
  • Diş kırılmış ise, dişi onarmak için post uygulaması yapılmaktadır.

Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Tedavi edilen ve onarılan dişler, doğru ağız ve diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşabileceğinden dolayı, ileride ortaya çıkabilecek başka problemleri önlemek için ağız bakımı ve düzenli diş hekimi muayenesi gereklidir. Dişi canlı tutan dişözü artık var olmadığından dolayı, tedavi edilen diş, kırılganlaşarak, kırılmaya karşı daha hassas hale gelir. Kanal tedavisinden sonra dişe kuron veya dolgu uygulanması kararını verirken bu husus önemlidir.

Kanal tedavisinin başarısı veya başarısızlığını kontrol etmek için en çok kullanılan yöntem, tedaviden önce çekilen röntgenlerle yeni çekilen röntgenleri karşılaştırmaktır. Bu karşılaştırma, kemik kaybının devam edip etmediğini ya da kemiğin yeniden şekillenip şekillenmediğini gösterecektir.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Özel Gerede Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinde durumuna bağlı olarak kanal tedavisi bir ya da iki seansta yapılabilir. Enfekte olmuş bir diş için, enfeksiyonun tamamen ortadan kaldırıldığından emin olmak için birkaç seans gerekebilir. Komplike olmayan bir kanal tedavisi genellikle tek seansta tamamlanır.

Kanal tedavisinin sonrasında diş ağrır mı?

Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir.

Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet meydana gelebilir. Çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.

Özel Gerede Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinde kanal tedavisi işlemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.